X
تبلیغات
بسم الله الرحمن الرحیم - تعیین نقطه ذوب نفتالین به کمک لوله مویین

تئوری آزمایش:  

 نقطه ذوب   

نقطه ذوب درجه حرارتی است که در آن درجه حرارت، ماده جامد به مایع تبدیل شود (درجه حرارتی که در آن فشار بخار مایع با جامد برابر گردد). در تمام مدت ذوب درجه حرارت ثابت میماند و در این درجه حرارت دو فاز در حال تعادل هستند. وجود ناخالصی در یک ماده، نقطه ذوب آنرا پایین می آورد و مخلوط دو ماده، دارای نقطه ذوبی پایین تر از هر کدام از دو ماده اولیه است.
دامنه ذوب، دمائی است که ترکیب شروع به مایع شدن میکند تا دمایی که به طور کامل مایع میشود. ترکیب خیلی خالص دامنه ذوب 5/0 درجه یا کمتر دارد. دامه ذوب ترکیبات خالص معمولی 2-1 درجه است.
خلوص ترکیب از دو طریق مشخص میشود: اول اینکه ماده خالصتر نقطه ذوب بالاتری دارد، دوم اینکه ماده خالصتر دامنه ذوب کمتری دارد یعنی بین درجه حرارت شروع و پایان ذوب اختلاف کمتری وجود دارد.
تعیین نقطه ذوب صحیح یک ترکیب آلی احتیاج به ماده کافی دارد تا با سرد و گرم کردنهای متناوب بتوان در بین فازهای مایع و جامد تعادل برقرار کرد و درجه حرارت آنرا اندازه گرفت. مقدار ماده ای که برای این عمل لازم است غالبا بیشتر از مقداری است که شیمیدان در دسترس دارد. از اینرو روشهای میکرو که چندان دقیق نیستند ولی احتیاج به مقدار ناچیزی از نمونه دارند و آسان هم هستند توسعه یافته اند. یکی از متداولترین روشها، استفاده از لوله مویین است. در کلیه روشهای میکرو نقطه ذوب را به صورت حدود تغییرات ذوب اندازه میگیرند. این حدود شامل درجه حرارتی است که عمل ذوب نمونه شروع میشود و بعد خاتمه می یابد.
در اندازه گیری نقطه ذوب با لوله مویین از گرم کن های گوناگونی استفاده میشود. این گرم کن ها از یک بشر ساده که محتوی مایعی با نقطه جوش بالاست و با چراغ گاز گرم و با دست همزده میشود، شروع شده و به وسایل کاملی میرسد که با الکتریسیته گرم میشود و بطور مکانیکی به هم میخورد.

 بخش عملی تعیین نقطه ذوب

مقدار کمی از نمونه پودر شده را در روی یک شیشه ساعت کوچک بگذارید، یک طرف لوله مویین را با شعله ببندید و چند بار نوک باز لوله مویین را آهسته به داخل جسم جامد بزنید. با برگرداندن لوله و با زدن سریع انتهای بسته لوله بر روی یک سطح محکم میتوان جسم جامد را به طرف انتهای بسته لوله هدایت کرد. جسم باید در لوله متراکم شود. بهترین راه انجام این کار آن است که در خاتمه لوله مویین را از درون یک قطعه لوله شیشه ای بزرگتر که تقریبا به طول 60 سانتیمتر باشد، بر روی سطح محکمی رها کنید. نمونه باید به اندازه ای باشد که پس از عمل تراکم لوله مویین را تا عمق 3-2 میلی متر پر کند. این مقدار نباید بیشتر باشد. لوله مویین را به وسیله یک بند لاستیکی کوچک به گرماسنج متصل کنید. خود نمونه باید در مجاورت حباب گرماسنج باشد و بند لاستیکی در بالا ترین جا تا از سطح مایع داغ دور باشد. سپس گرماسنج را به کمک چوب پنبه سوراخداری که یک طرف آن بریده شده در داخل گرمکن قرار دهید. منظور از این بریدگی آن است که درجات گرماسنج در آن حدود آشکار شوند و همچنین دستگاه یک سیستم باز باشد. (احتیاط: هرگز نباید یک سیستم بسته را حرارت داد.) با استفاده از حرارت یک چراغ کوچک بونزن به آرامی درجه حرارت مایعی را که باید گرم شود بالا ببرید (حدود 2 درجه در دقیقه) درجه ای را که ابتدا عمل ذوب مشاهده میشود و همچنین درجه ای را که در آن آخرین قسمت جامد ذوب میشود را یادداشت کنید.

 

1-      مخزن دماسنج                        

2-    محل نمونه

3-    مایعی با نقطه جوش بالا

4-    بند لاستیکی

5-    چوب پنبه برش داده شده

 

شکل: نمای نزدیک چگونگی بستن لوله مویین

 به دماسنج و چگونگی برش چوب پنبه

 

+ نوشته شده در  سه شنبه 1386/01/07ساعت 16:42  توسط آرمان | 
 
صفحه نخست
پست الکترونیک
آرشیو وبلاگ
عناوین مطالب وبلاگ
درباره وبلاگ
این وبلاگ، ,وبلاگی شخصی و برای نمایش مطالب علمی از جمله شیمی و زیست و... می باشد.
باتشكر از ورود شما
آرمان

نوشته های پیشین
بهمن 1387
بهمن 1386
تیر 1386
خرداد 1386
اردیبهشت 1386
فروردین 1386
آرشیو موضوعی
لیست تمام مطالب
گروه عناصر قلیایی
گروه هالوژن ها
ویژگی محلولها
آزمایش رابرت میلیکان
تعیین نقطه ذوب نفتالین به کمک لوله مویین
واکنش های گرماده و گرماگیر
نمونه سوالات تشریحی زیست 1
نمونه سوالات تستی زیست 1
نمونه سوالات تشریحی زیست 2
نمونه سوالات تستی زیست2
نمونه سوالات تشریحی زیست 3
نمونه سوالات تستی زیست 3
نمونه سوالات نهایی زیست 3
زندگی نامه سعدی
زندگی نامه دهخدا
زندگی نامه آیت الله دستغیب
واقعه غدیر خم
ویژگی های الکل
تانک ذوالفقار
مشخصات شیراز
مقدار کالری موجود در غذاهای مختلف
مشخصات اصفهان
مشخصات مشهد
مشخصات تبریز
حافظ
مولانا
تاریخچه لیگ قهرمانان اروپا
تاریخچه بهترین گلزنان لیگ برتر
تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا
تاریخچه جام جهانی فوتبال
تاریخچه جام حذفی باشگاه های ایران
تاریخچه جام در جام باشگاه های آسیا
معرفی سایت
منابع مطالب
سلسله صفوی
سلسله زندیه
سلسله قاجاریه
سلسله افشاریه
عنصر هیدروژن
عنصر آلومینیوم
عنصر کلر
عنصر منگنز
عنصر منیزیم
عنصر مس
عنصر پلونیوم
عنصر ید
پیوندها
ویکی پدیا
دانشنامه رشد
باشگاه استقلال تهران
جدول لیگ برتر فوتبال ایران
جدول لیگ های فوتبال جهان
باشگاه اوساسونا
90
 

 RSS

POWERED BY
BLOGFA.COM